пʼятниця, 15 листопада 2019 р.







15 листопада проведено загальногімназійне зібрання присвячене Міжнародному дню толерантності, який відзначається у всьому світі. 
Дотримання Декларації принципів терпимості є важливою складовою навчально-виховного процесу. Навчання починається з дітей, яких варто вчити висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію, поважаючи свободу, погляди, думки, поведінку інших.



четвер, 31 жовтня 2019 р.

ПІДСУМКИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО УРОКУ "ЗДОРОВИЙ ЗІР"

Результати Всеукраїнського уроку "Здоровий зір"!
Ми приємно вражені та вдячні організаторам за надані матеріали та сертифікати учасників. Кожен вчитель, який брав участь у заході, отримав сертифікат за проявлені високі кваліфікаційні навички та небайдужість у формуванні відповідального ставлення до власного здоров'я школярів.
Використовуємо вправи для очей на руханках під час уроків та на перервах. Плануємо і надалі брати участь у заходах, що сприятимуть розвитку культури зору та формуванню відповідального ставлення до здоров'я очей.
Звіт про проведення уроку можна переглянути за посиланнями:
http://zaltr-natalia.blogspot.com/2019/10/blog-post_95.html
http://sopylyuk.blogspot.com/2019/10/blog-post_30.html
http://ksmyform.blogspot.com/2019/10/10.html
http://blogklass5b.blogspot.com/
http://oleksjuk.blogspot.com/
lygofet.blogspot.com/

середа, 16 жовтня 2019 р.

Колектив Заліщицької державної гімназії долучився до святкувань. Учні 5(9)-7(11) класів на чолі з командиром, вчителем Брусяком С.В., педагогом-організатором та заступником директора з виховної роботи продемонстрували Святковий марш-парад та вшанували пам'ять Ореста Квача.

четвер, 10 жовтня 2019 р.



10 жовтня в Заліщицькій державній гімназії проведено Всеукраїнський урок "Здоровий зір" в рамках соціального проєкту "Здоровий зір", метою якого є виявити погіршення зору та сформувати у населення України культуру відповідального ставлення до здоров'я очей.
До заходу долучились вчителі-предметники та класні керівники, медична сестра, гімназійний психолог, а також запрошено районного лікаря-офтальмолога - Івануц Марію Володимирівну.
Наш навчальний заклад залучив усіх учнів та весь педагогічний колектив, адже вважаємо актуальною проблему збереження зору. І, звісно ж, профілактика дозволяє уникнути погіршень зору. Плануємо продовжувати у тому ж напрямку і сприяти формуванню відповідального ставлення наших учнів до здоров'я очей.
Дякуємо авторам за надані матеріали (план уроку та презентація), за цікаві та пізнавальні завдання. Дякуємо за ідею та підтримку Люксоптика.













вівторок, 8 жовтня 2019 р.

Заліщицька державна гімназія долучилася до проведення Всеукраїнського уроку “Здоровий Зір”!

Урок проходитиме 10 жовтня в рамках соціального проекту «Здоровий зір», який покликаний виявити погіршення зору та сформувати у населення України культуру відповідального ставлення до здоров'я очей. Вдячні організаторам програми Healthy Schools: заради здорових та радісних школярів за ідею та надані матеріали для проведення уроку. Ми плануємо залучити всіх учнів гімназії та навчити їх профілактичним методам запобігання захворюваності очей.



понеділок, 30 вересня 2019 р.




























Директор гімназії організувала та ініціювала участь у заході «Патріотичний Non-Stop», присвяченому декаді заходів до Дня захисника України, який відбувався у м. Київ і зібрав близько 300 учасників. Non-Stop проходив у вигляді фестивалю, де всі діти мали змогу виконати цікаві завдання на більш як 10 локаціях та отримати нові знання та навички. Організатором події став комунальний позашкільний заклад «Київський центр дитячо-юнацького туризму, краєзнавства та військово-патріотичного виховання».
Гімназисти отримали багато позитивних емоцій, спробували себе в різних захоплюючих спортивних випробуваннях, познайомилися з однолітками з київських шкіл та ліцеїв, та з великим задоволенням здійснили оглядову екскурсію нашою красивою столицею. 






понеділок, 16 вересня 2019 р.

5 корисних каш, вживання яких на сніданок збереже здоров'я та красу

Каші - це проста та здорова їжа, від наявності якої в раціоні залежить ваше здоров'я та краса. Їх користь важко перебільшити. Більшість людей обмежується вівсянкою на сніданок, відмовляючи собі в інших, не менш корисних кашах. За порадами дієтологів складено список 5 корисних каш, які потрібно регулярно вживати, щоб бути красивими та здоровими.

1. Гречана каша



Гречка є джерелом якісного рослинного білка та вітамінів групи В, які легко засвоюються організмом.
Регулярне вживання гречаної каші зміцнює імунітет та знижує рівень холестерину.





2. Кукурудзяна каша




Містить у собі залізо, натрій, фосфор, а також каротин, який дуже корисний для здоров'я очей. Кукурудзяна каша корисна при серцево-судинних захворюваннях.
Але, якщо ви полюбляєте мамалигу (бануш), дієтологи рекомендують не надто захоплюватись цією стравою, адже є ризик набрати зайву вагу.






3. Пшоно




Містить у собі компоненти, які здатні виводити з організму шлаки та токсини. Це незамінна їжа для людей, які хворіють на цукровий діабет, панкреатит, атеросклероз судин.





4. Ячна каша




Ячна крупа - це нешліфовані частинки ядра ячменю. Містить багато клітковини, дає тривале відчуття ситості, чудово очищує організм. Корисна при захворюваннях печінки.
Рекомендується для схуднення та очищення організму.




5. Перлова каша






Це джерело рослинного білка. Містить багато макро- та мікроелементів, зокрема фосфору вдічі більше, ніж всі інші злаки. Сприяє нормальній роботі мозку та обміну речовин.






Усі перераховані каші містять велику кількість клітковини, що потрібно для хорошого травлення. Різноманітність мікроелементів забезпечує здоров'я шкіри та волосся. А каша з овочами - ідеальний варіант сніданку.
Експериментуйте та знайдіть свою ідеальну та корисну страву для сніданку.

пʼятниця, 13 вересня 2019 р.

РУХ ПРОДОВЖУЄ ЖИТТЯ

Завдяки участі минулого року гімназії у програмі " Healthy schools: заради здорових і радісних школярів", у нас з'явилась традиція проводити веселі руханки на перервах. Гірчак Юлія (голова комітету "Дозвілля") та Гапійчук Аліна під керівництвом педагога-організатора щоденно організовують руханки на свіжому повітрі для гімназистів.





Задоволені учні, заряджені енергією та новими силами на весь день, повертаються до навчання.


ВЕЛОЗАЇЗД ПАМ'ЯТІ






Вдалим стартом нового навчального року став черговий велозаїзд пам'яті героїв-патріотів, борців за волю України, яким традиційно розпочинається місячник "За здоровий спосіб життя". Колона гімназистів, учителів та батьків учнів на чолі з директором гімназії О.Д.Войчишин розпочали свій маршрут від гімназії. Кількість учасників цьогоріч стала рекордною і перевищила 70 чоловік. 


середа, 4 вересня 2019 р.

ПРОДОВЖУЄМО ПРАЦЮВАТИ ЗГІДНО ПРИНЦИПІВ НУШ


Одним з основних принципів Нової української школи є створення безпечного і комфортного освітнього середовища. На практиці це кропітка, тривала та багатокомпонентна робота всіх учасників освітнього процесу: адміністрації та персоналу закладу, вчителів, учнів і їхніх батьків, оскільки шкільний мікросоціум, у який потрапляють діти, повинен відповідати їхнім потребам і бути завжди сприятливим для розвитку особистості.

У преамбулі Статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я записано: «здоров’я — це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби і фізичних дефектів». Саме це визначення закріплене в Основах законодавства України про охорону здоров’я. Поняття здорового способу життя ширше, ніж відсутність шкідливих звичок, додержання правил режиму праці і відпочинку, здорового харчування, рухової активності; до нього також входить система ціннісного ставлення до себе, до іншої людини, до життя в цілому, а також свідомість буття.

Здоровий спосіб життя — це такий стиль існування, з яким завдяки застосуванню певних методів впливу на організм і його оточення, рівень життєздатності організму стає оптимальним, спостерігається постійне вдосконалення і використання потенціалу організму без заподіяння йому шкоди, причому активність організму і його можливості зберігаються аж до старості.

Ми не повинні забувати, що відповідальність за власне здоров’я, покладається на кожну окрему особу. Тому колектив Заліщицької державної гімназії, учні та батьки й надалі працюватимуть над формуванням компетентностей здорового способу життя, які не з’являються від природи, а виховуються наполегливою працею.


27 серпня у стінах гімназіїї відбувся традиційний захід "Знайомство першокласників", метою якого було створення дружньої атмосфери та сприятливого психологічного клімату в класах. 



неділя, 12 травня 2019 р.

Проект "Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів" змінив кожного з нас.

Цей рік дав можливість подивитись на себе зовсім по-іншому:
- їжа, яку ми споживаємо, як ми її споживаємо;
- фізична активність чи її відсутність у повсякденному житті кожного;
- вміння контролювати емоційні прояви, реагувати на стрес;
- режим дня;
- вплив зовнішнього середовища на нас і, навпаки, вплив людської діяльності на природу;
- ментальне здоров'я...

Команда з вчителів, батьків та учнів Заліщицької державної гімназії наполегливо та віддано трудились у напрямку збереження здоров'я власного і нації вцілому. Залучали безліч фахівців та небайдужих до програми. Нам було цікаво, пізнавально, весело. Участь у проекті дала можливість не лише довідатись нову інформацію про здоровий спосіб, а й втілити отримані знання на практиці. Кожен з нас лише виграв, ми стали здоровішими.

Створення здорової школи має стати метою кожного навчального закладу, бо це, не лише об'єднує колектив, створює дружній клімат, а й сприяє оздоровленню всіх учасників.

Дякуємо організаторам за цікаву, корисну, чудову програму. Дякуємо учасникам за конкуренцію.

Шкода, що не стали переможцями цього року, але ми продовжуємо активно працювати у "здоровому" напрямку. Плануємо наступного року брати участь у "Healthy Schools" і дійти до фіналу.

Підведення підсумків місячника екології

Завершився місячник екології, в рамках якого проведено безліч заходів.
Деякі заходи висвітлювались на сайті, тому коротко про основне:


Квітнева акція, по впорядкуванню та благоустрою міського стадіону «Дністер». 














Догляд за молодим поколінням папуг та за акваріумними рибками (гурток «Юні акваріумісти»).

Загальногімназійне зібрання  до 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи «Поріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою поріс».
«Ваш подвиг пам’ятаємо». Зустріч з ліквідатором аварії на ЧАЕС Капляр М.С.














Тренінгове заняття з екологічної грамотності за ключовими компетентностями глобальних цілей.

Участь у проекті «Криза води».














Участь у проекті «Сортування сміття».















Найбільший урок. «Глобальні цілі сталого розвитку» (Екологічна грамотність).














Участь у районному фотоконкурсі «Природа України» та у фотоконкурсі «В об’єктиві натураліста» у рамках проекту «Біо-бліц».

Участь у конкурсі «#SuperUrok» із застосуванням програми mozaBook. (Мутації та їх властивості).
https://www.youtube.com/watch?v=eOHRE_JeRy4&feature=share

«Славимо Великдень». Майстер-клас Ірини Угрин з писанкарства «Писанкарство – це мистецтво».

понеділок, 22 квітня 2019 р.

СПОРТИВНА ГОРДІСТЬ ГІМНАЗІЇ

Золото чемпіонату Європи з настільного тенісу серед спортсменів з вадами слуху виборола учениця Заліщицької державної гімназії Роксолана Будник.
Впродовж чемпіонату 8-10 квітня в Болгарії (м. Албена) сім разів з десяти звучав Гімн України у всіх вікових категоріях до 15 і 18 років, в одиночних і парних іграх та змішаних парах. Роксолана гідно представила свій навчальний заклад, район, область, країну, здобувши 4 "золота": в особистому розряді до 15 років, до 18 років, у парі з Міланою Ковальовою з Херсону до 18 років, у змішаному розряді з Максимом Овчаренком до 15 років, і до 18 років наша спортсменка завоювала срібну нагороду.





Щиро вітаємо нашу чемпіонку з яскравою перемогою на міжнародному рівні!!! Бажаємо не зупинятись на досягнутому та дивувати своїх уболівальників підкоренням нових спортивних вершин!!! 


Кілька друкованих та інтернет видань мали за честь висвітлити цю приємну новину: https://iternopolyanyn.com
                                    https://doba.te.ua
                                                                   

пʼятниця, 19 квітня 2019 р.

РЕЗУЛЬТАТИ НАШОЇ РОБОТИ ЗГІДНО З ОПИТУВАННЯМ











Вхідне та вихідне опитування проводились серед учнів 3(7)-х класів.
В анкету для вхідного опитування ми додали кілька власних запитань, 
щоб зрозуміти в якому напрямку нам слід працювати, 
які теми будуть актуальними для учнів, на чому слід зробити акцент.


Вхідне опитування            24.10.2018
384 учні – 60 учнів – 16% учнів Заліщицької державної гімназії


  1. Чи снідаєш ти вранці?
  так       85%
  ні         3%
        іноді    12%

  1. Що ти зазвичай снідаєш?
  бутерброд     27%
        кашу             30%
  йогурт          3%
  твій варіант  20% (сухий сніданок, чай з печивом, чай з млинцями, омлет, картопля, яблуко)__

3. Яким має бути здоровий сніданок на твою думку?  

Вівсяна каша, каша з овочами, каша з фруктами, каша з молочними продуктами, чай з печивом, корисний і поживний___

4. На твою думку, харчування, яке пропонує ваша шкільна їдальня, є здоровим?

 так, смачна і здорова їжа       62%
 ні, здоровим меню шкільної їдальні не назвеш       13%
 не знаю, я там не харчуюсь          25%

5. Чи є у твоєму денному раціоні фрукти та овочі?

так         92%
ні           1%
іноді вживаю      7%

6. Скільки разів на день ти харчуєшся?  

         5%
         45%      
         30%  
         6%  
6р         1%;      
я не рахую     1%

7. Чи звертаєш увагу на склад продуктів перед вживанням чи купівлею?

так            32%                   
частково   50%          
ні              18%

       8. Чи робиш ти руханку зранку?

так, кожного ранку         17% 
ні               56%
іноді          27%

 9. Ти ведеш активний спосіб життя?

 так, багато рухаюсь і займаюсь спортом регулярно не менше 30 хв. на добу        67%
 так, але спортом не займаюсь регулярно              27%
 ні, не дуже          6%

 10. Скільки хвилин (годин) на день ти відпочиваєш? 

30хв – 10%;  
1 год – 10%; 
2-3 год – 80%

11. Скільки хвилин (годин) на день ти відводиш на перегляд телевізора, компютера, телефона?

30хв          5%; 
1-1,5год    40%;  
2-3год       37% ; 
4-6год       17%;  
майже весь день – 2%

12. Які шкідливі звички маєш ти?

тютюнопаління       1%
переїдання               9%
недосипання            70%
ігроманія                  25%
немає                        5%

13. Який настрій (емоції, відчуття) переважає у тебе в гімназії (у класі)?

спокій            32%
тривога           8%
агресія            5%
апатія              0%
      роздатування        5%
      втома              27%
      нудьга            14%
      радість           60%
      приниження  3%
      страх              6%
     упевненість у собі  17%

14. Чи використовуєш ти у реальному житті інформацію про здоровий спосіб життя, отриману на уроках у гімназії?   
            
 так          67%   
 частково          30%
 ні        3%



Вихідне опитування              15.04.2019
38учні – 60 учнів – 16% учнів Заліщицької державної гімназії


  1. Чи снідаєш ти вранці?
  так       95%   
  ні         0%
        іноді      5%    

  1. Що ти зазвичай снідаєш?
 бутерброд    18%   
       кашу             60%   
 йогурт          5%      
 твій варіант 17%  -  (пластівці з молоком, чай та чорний хліб з маслом, чай з млинцями, омлет, картопля, сир домашній  з йогуртом, фруктово-овочевий салат)

3. Яким має бути здоровий сніданок на твою думку?

Думки учнів: корисний з усіма вітамінами, вівсяна каша з молоком або фруктами, каша з овочами, каша з фруктами, каша з молочними продуктами (йогуртом), чорний хліб та чай з молоком, фруктово-овочевий салат, корисний і поживний.

4. На твою думку, харчування, яке пропонує ваша шкільна їдальня, є здоровим?

так, смачна і здорова їжа       90%   
ні, здоровим меню шкільної їдальні не назвеш       0%
не знаю, я там не харчуюсь          10%     

5. Чи є у твоєму денному раціоні фрукти та овочі?

так         97% (58 учнів)      
ні           0%
іноді вживаю      3% (2 учні)  

      6. Чи робиш ти руханку зранку?

 так, кожного ранку  80%     
 ні                               9%     тому що в гімназії проводяться руханки на перервах
 іноді                          11%     

 7.  Ти ведеш активний спосіб життя?

 так, багато рухаюсь і займаюсь спортом регулярно не менше 30 хв на добу  82% (49 учнів)  
 так, але спортом не займаюсь регулярно - 17% (10 учнів), але я займаюся танцями 3-4 рази в тиждень
  ні, не дуже          1% (1 учень)

8.   Чи використовуєш ти у реальному житті інформацію про здоровий спосіб життя, отриману на уроках у гімназії?     
          
 так                  95% (57 учнів)                               
 частково        5%    (3 учні)             
 ні                    0%

  1. Ти дізнався/лась більше про правильне харчування та здоровий спосіб життя, завдяки програмі  «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»?
так       95%  
ні         4%    
твій варіант  частково    1% 

  1. Після залучення до програми ти став /стала споживати більше овочів та фруктів?
так       87%   
ні         5%    
твій варіант –       8% 
 «я і до участі у програмі споживала багато фруктів та овочів»; «я завжди їла багато фруктів та овочів».

  1. Що увійшло у звичку за час участі у Програмі?
Думки дітей:  почала частіше споживати фрукти та більше пити води;  менше часу проводжу за компютером, більше рухаюсь та проводжу час на свіжому повітрі; роблю руханку зранку;  свій вільний час проводжу активно та правильно харчуюсь; більше фізичних навантажень; зменшила порції їди; не вживаю шкідливу їжу; займаюсь спортом; споживаю кожен день фрукти та овочі, не їм чіпсів і снеків.

  1. Що найбільше запамяталось з усіх здоровий активностей у твоїй школі?
Думки дітей:  тренінги, бесіди, просвітницькі заняття про здорове харчування, корисні перекуси, тарілку здорового харчування, корисні сніданки, обіди, вечері та перекуси; аналіз свого харчування та створення тарілки здорового харчування;  участь у конкурсі – «Мій здоровий ланч» (відео); спортивні ігри, змагання; танювально – спортивні руханки на перервах; подорожі; активні зимові канікули; психологічні заняття «Мої емоції», «Вчимося володіти собою»; зустрічі з лікарями різного профілю; «Вміння вирішувати конфлікти на позитиві», «Моя самооцінка», «СНІД. Не будь байдужим!», «Толерантне спілкування».