вівторок, 28 січня 2020 р.

Конкурс від Євгена Клопотенка

Гімназія успішно зареєструвалась на конкурс програми Healthy Schools від Євгена Клопотенка, метою якого є пощирення та підвищення рівня культури здорового харчування у навчальних закладах. З 3 по 14 лютого один-два рази на тиждень учні будуть харчуватися у гімназійній їдальні за новими рецептами від Євгена Клопотенка.
Кухарі, працівники їдалень, вчителі та адміністрація закладу беруть участь у розробці меню згідно "Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах".
Пропонуємо гімназистам та їхнім батькам долучитися до створення "нового" меню.
Перейдіть за посиланням, щоб переглянути рецепти страв.

середа, 15 січня 2020 р.

А ЩО ВСЕРЕДИНІ? КОРИСНО ЧИ ШКІДЛИВО?

СІЛЬ
Починаємо знайомство з продуктами харчування, які переважають у нашому раціоні. Першою буде сіль, адже вона присутня у кожній страві.
Норма споживання солі для дітей 7-14 років становить 5 грамів, а для дорослих – не більше 6 грамів, тобто одна чайна ложка. Згідно результатів  національного дослідження структури харчування українців наші діти  споживають 9,2 грами. Звичка їсти солону їжу, вироблена в дитинстві, залишається з нами і в дорослому житті і зумовлює розвиток хвороб серцево-судинної системи в майбутньому. Водночас, багато досліджень показують, що вживання занадто малої кількості солі може бути шкідливим.
ТО ЩО ТАКЕ СІЛЬ?
Інша назва солі – хлорид натрію (NaCl). Тобто вона складається з хімічних елементів натрію і хлору. Деякі сорти солі можуть містити невелику кількість кальцію, калію, заліза і цинку. Також в кухонну сіль часто додають йод.  
Мінерали солі діють як важливі електроліти в організмі. Вони допомагають підтримувати м'язову функцію, водний баланс та передавати нервові імпульси.
Вчені стверджують, що вживання занадто великої кількості солі підвищує кров'яний тиск. Тому зменшення споживання приправи сприяє зниженню кров'яного тиску, особливо у людей з гіпертонією через чутливість до солі.  Але для здорових людей зниження не відіграє великої ролі.
Більшість солі у сучасному харчуванні ми отримуємо з готової їжі та запакованих оброблених продуктів. Наприклад: близько 75% - з обробленої їжі, решту – природньо через продукти або внаслідок соління їжі під час приготування чи під час споживання. Солені перекуси, консервовані супи і супи швидкого приготування, оброблене м’ясо, мариновані продукти та соєвий соус. Ось приклади продуктів, де багато солі. Ще є продукти з високим вмістом солі, але ми думаємо, що її там мало або немає зовсім. Це - хліб, домашній сир чи деякі пластівці на сніданок (уважно читайте склад).
ТО ТРЕБА СПОЖИВАТИ МЕНШЕ СОЛІ ЧИ НІ?
При деяких станах нам треба обмежити себе у солі. Якщо вам радить так зробити ваш лікар, точно його послухайте. Хоча якщо ви цілком здорові і здебільшого їсте цільнозернові продукти і страви з одного інгредієнта, тоді, ймовірно, вам нема про що переживати. Можете додавати сіль при готуванні страв чи класти на стіл, щоб при бажанні підсилити смак. Але якщо ви споживаєте багато солі, знайте, що це може вам нашкодити. Та якщо її зовсім мізерна кількість у вашому раціоні або ви відмовилися від солі, це теж може бути шкідливо для здоров’я. Вибір завжди залишається за вами!
"Наш організм запрограмований на 120 років життя. Якщо ми живемо менше, то це викликано не недоліками організму, а тим, як ми з ним поводимось".
                                                                                                       К.Купер