пʼятниця, 28 грудня 2018 р.

СВЯТКОВЕ МЕНЮ

Новий рік — 
особливе свято, тому над питанням про те, що повинно бути на столі при зустрічі 2019-го, варто замислитися заздалегідь. Господинею року стане жовта земляна Свиня, яка зарекомендувала себе, як ненажерлива та всеїдна тварина, тому новорічний стіл повинен бути багатим і насиченим різноманітними стравами. 
Щоб задобрити символ свята, на столі повинні бути горіхи, фрукти, овочі та різні солодощі. Різноманітні рибні страви, або канапки з ікрою. Від зелені та салатів господиня прийдешнього року також не відмовиться. Головне не додавайте у салати шинку, сало та ковбасу. Можна приготувати різноманітні смачні страви з птиці, яловичини чи баранини.
Окрім традиційних новорічних страв, астрологи зазначають, що цьогоріч у святкове меню чудово впишуться різні крупи, тому буде доречним поставити в центрі столу тарілочку з пшеницею або пшоном.
Є величезна кількість корисних страв, що можна приготувати на новорічний та різдвяний стіл. Для цього, іноді, достатньо «оздоровити» традиційні рецепти.
Почнемо з традиційної новорічної страви, але зробимо її корисною.
САЛАТ ОЛІВ’Є
Картопля, морква, куряче філе, свіжозаморожений зелений горошок, солоні огірки, яйця, цибуля зелена, йогурт, сіль, мелений перець
Приготування:
Тут все дуже просто і класично. Картоплю, моркву, яйця та філе відварити, а потім порізати кубиком. Огірки та цибулю теж подрібнити, горошок розморозити і все змішати. Додати сіль, перець та заправити все йогуртом. Усе ще раз перемішати і споживати з користю.
В якості холодних закусок підійде сирне і рибне асорті, але якщо ви надаєте перевагу незвичайному, то можна приготувати наступні закуски:
СИРНІ КУЛЬКИ
Домашній сир 300 гр, вершкове масло 70 гр, сіль 1 ч. л., 2-3 зубки часнику. Для панірування використайте подрібнені волоські горіхи, кунжут, зелень, дрібно натерта морква.
Змішуємо у блендері всі інгредієнти, формуємо вологими руками кульки, паніруємо і отримуємо кольорові новорічні сирні кульки.

Пропонуємо приготувати страву східної кухні, популярну в Туреччині, під цікавою назвою 
"ФІНДИК МУЛІ".
Вам знадобиться: куряче філе 350 гр, волоські горіхи 70 гр, хліб 3-4 скибочки, часник, перець, сіль та інші спеції за смаком. А також лимон та зелень для подачі.
Філе обварити, горіхи злегка обсмажити, хліб підсушити. Всі інгредієнти змішати у блендері, додаючи курячого бульйону для досягнення консистенції густої сметани. Отриману суміш покласти в холодильник на ніч. Подавати у тарталетках, на лаваші, хрусткому багеті або грінці, прикрасивши лимоном та зеленню.

В якості основної страви оберемо запечену 
КУРКУ З ЯБЛУКАМИ.
Тушка курки 1,5 кг, яблука кисло-солодкі 500 гр, олія 2 ст.л., мед 1 ч.л., сіль 1 ч.л., суміш сухих трав 1 ч.л., мелений перець за смаком
Змішайте олію, мед, сіль, трави та мелений перець, отриманою сумішшю натріть курку. Яблука наріжте четвертинками і видаліть насіння. Заповніть ними внутрішню порожнину птиці. Тушку загорніть у фольгу, покладіть на деко і відправте в розігріту на 220 градусів жарову шафу на 30 хвилин. Після закінчення часу знизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин. Важливо! За 10 хвилин до закінчення запікання зніміть з курки фольгу, щоб отримати апетитну золотисту скоринку.

І, звичайнож ж, десерт.
КОЗИНАКИ по-домашньому.
1 склянка вівсянки, чорнослив, родзинки і курага по 70 гр, волоський горіх, насіння соняшнику, арахіс теж по 70 гр, мед 300 гр, вершкове масло 30 гр.
Сухофрукти запарити гарячою водою, помити, нарізати дрібними шматками. На вогонь ставимо миску з медом та вершковим маслом, нагріваємо, але не кип'ятимо. Знімаємо з вогню і додаємо вівсянку, сухофрукти, горіхи, насіння і перемішуємо. Суміш рівномірно викладаємо на деко, застеленне пекарським папером і відправляємо до жарової шафи. Випікаємо 10 хвилин при температурі 220 градусів. Даємо трохи охолонути і нарізаємо порційними шматочками. З трав'яним чаєм смакує найкраще. 

ЗАСНІЖЕНІ ТРОЯНДИ:
Яблука  3 шт., лимонний сік 1 ст. л., листкове тісто - 1 пласт, полуничний джем для змащування тіста, цукрова пудра або кокосова стружка для прикрашання, кориця - за смаком
Яблука розрізаємо навпіл і нарізаємо тонкими пластинками, видаляючи серцевину. Заливаємо їх гарячою водою, з додаванням лимонного соку. Тим часом розкатуємо тісто в тонкий пласт, нарізаємо тонкими смужками шириною 2 см, якщо у вас невеликі плоди і 3 см - якщо у вас великі яблука. Тісто змащуємо полуничним джемом і викладаємо яблука: 

Починаємо скручувати яблука, а дно "підгинаємо", щоб трояндочка вийшла як би у "вазі". Викладаємо троянди на деко і відправляємо в жарову шафу на 20 хвилин при температурі 230 градусів.
Дуже важливо, щоб тісто приготувався не тільки зовні, але і всередині, в самій серцевині трояндочки.
Готові тістечка посипати цукровою пудрою і/або кокосовою стружкою, наче снігом!
Смачного!
Веселих





Немає коментарів:

Дописати коментар