понеділок, 22 червня 2020 р.

HEALTHY SCHOOLS - заради здорових і радісних школярів!

Заліщицька гімназія у фіналі програми!!!

Впродовж року уся гімназійна родина працювала за програмою і показала хороший результат - ми у фіналі! Із понад 250 шкіл нас обрали в п'ятдесятку кращих. 


Впровадження в освітній процес інноваційних здоров’язбережувальних технологій дають змогу пропагувати здоровий спосіб життя креативно, в цікавих формах, забезпечують фізичне, інтелектуальне та культурне благополуччя школярів.
Саме це стало  основним мотивом для участі гімназії у проєкті за програмою «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»

Всього протягом цьогорічної участі проведено 175 активностей за всіма напрямами
По здоровому харчуванню 40
Створенню та удосконаленню здорового простору 84
Фізичному розвитку 51
Всього залучено до організації та проведення активностей більше половини учнів гімназії, а охоплено активностями усі 385! Ініціаторами багатьох заходів були самі учні!
Якщо говорити про кількість охоплених вчителів, то цього буде замало. Усі, без вийнятку, навіть сумісники і господарська служба креативили та долучалися до активностей. Нас усіх разом 57
У нас найкращі, найактивніші, найкреативніші батьки. До участі у активностях долучалися сім’ями разом із бабусями та дідусями, з власної ініціативи проводили зустрічі, майстер-класи.
Тому разом цифра далеко за 700 осіб
Гімназія плідно співпрацює з численними громадськими організаціями та установами, тому цифра 300 осіб громади нами умисно занижена.
Кількість публікацій:
-          на сайті гімназії, гімназійних блогах «Здорова школа», «Гімназійне
розмаїття», блогах класів, класних керівників, вчителів-предметників, у соціальних мережах – точному підрахунку не підлягає, але  близько 1000;
 регіональних ЗМІ (районна газета “Колос”) – 27 публікацій.

Мабуть ми не зможемо вказати три унікальні активності, їх значно більше, хоча спробуємо виокремити най-найнаші.
Благодійний ярмарок «Осінній вернісаж» наймасовіша і найвидовищна активність, яка проводиться щороку, де великий вибір фруктів та овочів, страв національної кухні: салатів, супів, узвару, компотів, чаїв, натуральних соків та ін. Супроводжується дійство піснями і танцями, проходить під заклики крамарів-коробейників. Покупцями в першу чергу є  вчителі та батьки, працівники навколишніх підприємств та організацій, мешканці міста. Захід проходить під гаслом «Купуй, Допомагай, Смакуй!», який свідчить не лише  про виховання у плані здорового харчування, але й доброти дитячих сердець у справі допомоги тим, хто її потребує. Адже усі кошти від ярмарку йдуть на благодійність – допомогу дітям-сиротам, дітям прифронтових територій, воїнам АТО.

Фішкою гімназії став традиційний велозаїзд пам'яті героїв-патріотів борців за волю України. Цьогоріч у заході рекордна кількість учасників – 72! На чолі з директором колона долає 20-и кілометровий маршрут, віддаючи шану полеглим учасникам визвольних змагань, воїнам АТО, героям Небесної Сотні. Це не просто фізична активність, але й духовна міць майбутнього нації. Приємно, що завжди нас підтримують батьки учнів та крутять педалі разом із нами. Для безпечної подорожі нас завжди супроводжують машини поліції та екстреної медичної допомоги.

Ще минулого року гімназисти започаткували чирлідерство. Ми пишаємося соїми спортивними досягненнями у баскетболі (команди юнаків та дівчат, які беруть участь і у міжнародних турнірах; на баскетбольний гурток хочуть усі), у футболі, стрітболі, настільному тенісі (мали свою чемпіонку Європи), легкій атлетиці. Так ось великою підтримкою спортивного духу наших команд є група «Cheerleaders», яка крім того організовує і надихає інших гімназистів до участі в руханках на перервах, танцювальних флешмобах та зимових танцях-зігріванцях. А на карантині проводили зарядки та розминки онлайн.

Ну ось ми ще не згадали активності, які розширюють наш здоровий простір. Це змагання з армреслінгу (стіл виготовлено своїми силами), розбір шахових партій (також виготовлено демонстраційний комплект), чаювання у створеній екосвітлиці. А ще наша їдальня, якби не карантин, повністю перейшла б на рецептуру Євгена Клопотенка, бо підприємець, яка здійснює харчування гімназистів (до речі у її закладах їжа найсмачніша у місті) сама зацікавилася новими стравами.

Порівнюючи підсумки вхідного та вихідного опитувань гімназистів у висновку маємо гарний результат діяльності. Більшість учнів віддають перевагу здоровому раціональному харчуванню. Почали вживати  більше риби, овочів та фруктів: огірків, капусти, листя салату, яблука, гранат (навчилися правильно очищати), цитрусові, актинідію та що не менш важливо – достатню кількість води.
У дітей з'явилися  нові спортивні звички, більшість роблять ранкову зарядку, розминки під час перерв, вечірні пробіжки, їзда на велосипеді, баскетбол, прогулянки в ліс.
Гімназисти ведуть здоровий спосіб життя та ще й мотивують до цього батьків, хоча і самі батьки досить активні.
А на питання, які активності не сподобалися була лаконічна відповідь:
-         Все було круто і ми весело провели час.

Про свої грандіозні плани ми писали у фінальному звіті:
-впровадити шкільний календар сезонного вітамінного харчування;
-повністю перевести меню шкільної їдальні на рецептуру страв  Є.Клопотенка;
-власними зусиллями та за допомогою меценатів спорудити на подвірї спортивний майданчик та зелений клас;
-створити постійно діючий колектив барабанщиць-танцівниць (мажореток). Він був би вже, якби не завадив карантин, але буде в будь-якому випадку, механізм запущено;
-традиційні велозаїзди проводити із залученням більшої кількості учнів та батьків гімназії, а також  інших шкіл міста;
-організувати зимовий лижний забіг …

Немає коментарів:

Дописати коментар