четвер, 26 березня 2020 р.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ

ВИНИКЛА ПОТРЕБА ВИЙТИ З ДОМУ. ПОСЛІДОВНІСТЬ ДІЙ

Час від часу в кожного виникає потреба у ліках чи продуктах, винести сміття чи вигуляти собаку. Як це зробити не завдаючи шкоди своєму здоров'ю чи хоча би мінімізувати ризик зараження в умовах пандемії? Елементарно, якщо дотримуватись певних правил. Ці правила називають по різному. Протоколи, послідовність дій, алгоритм - різні слова, та у них є підказка: як не заразитися самому, чи не заразити інших. У цій публікації описана послідовність дій при виході з дому та під час повернення. 

  Збережіть собі ці прості правила і дотримуйтеся їх для того, щоб ми знову усі були разом здоровими і радісними.  

КАРАНТИН. ЯК ПОБОРОТИ СТРЕС?

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

Кожен із нас у своєму житті так чи інакше переживає відчуття тривоги.
Ще з дитинства ми відчуваємо певний дискомфорт перед невідомим, тим, чого боїмося, та тим, на що не можемо вплинути.
Втім,  для когось це відчуття короткочасне, швидкоплинне і не надто виражене, а для когось це відчуття  дуже заважає нормальному життю.
Інколи почуття тривоги буває настільки сильним, що у людини повністю блокується здатність радіти, мріяти, відчувати впевненість, спокій, гармонію і заважає щось робити.
Стрес є причиною чи не 90% всіх захворювань. Він послаблює імунітет, порушує роботу всіх систем організму, у стані стресу відбувається порушення обмінних процесів. Відбувається зміна ваги тощо. Стрес просто «спалює» тіло зсередини. Все це згубно впливає на психологічний та фізичний стан людини. У стані стресу також виникають тривожність, депресія, неврози, емоційна нестійкість та зміни настрою, або, навпаки, перезбудження, агресивність, безсоння, підвищена стомлюваність та інше. Поряд з цим, стрес також слід розглядати як захисну реакцію організму на зовнішні впливи, адже організм за допомогою стресового реагування мобілізує себе на самозахист, а також  на пристосування до нової ситуації, адаптацію до неї.
Неможливо уникнути тривожності, але є способи, які допомагають значно знизити її рівень:
Рухливий спосіб життя
Люди, які ведуть малорухливий спосіб життя сильніше відчувають на собі тривогу і стрес. Вчені стверджують, що справа тут не у відсутності фізичного навантаження, а у тривалому періоді, який людина проводить в нерухомому стані, зокрема, коли проводить більше шести годин за робочим столом. Тому варто зосередитися на частоті рухів, а не на їх інтенсивності.
 Поговоріть про свої переживання
Коли тривожні думки беруть верх, перерахуйте їх. Потім спробуйте згадати ситуацію, коли у вас з’явились думки і почуття, які тепер не залишають вас. Назвіть найсильнішу емоцію. Висловіть її якнайяскравіше, посиливши голосом, жестами, рухами тіла. Вправу треба робити в такому місці, де вам ніхто не заважатиме.
Ідея полягає в тому, щоб виплеснути до цього непроявлені почуття та емоції, таким чином позбавивши себе думок, які викликають дискомфорт.
А також поговоріть про свої переживання з близькими вам людьми, поділіться своїми думками – вам стане легше. Але, насамперед, обговорюйте проблеми із тим, кому довіряєте.
Не соромтеся плакати!
Наш організм однаково реагує на фізичний і душевний біль – сльозами. Емоційний виплеск зменшує вплив психотравмуючих факторів, зменшує ймовірність нервових розладів. Дозвольте собі забути про гендерні стереотипи ( «чоловіки не плачуть», «чоловіки повинні бути сильними» тощо).
Обмежуйте кількість інформації, що ви отримуєте та сприймаєте
Звертайте увагу лише на якісно важливі матеріали, слухаючи чи читаючи щоденні новини фокусуйтеся на позитивних сюжетах, не концентруйтеся на негативні. Слід пам’ятати, що в багатьох ЗМІ існують свої «прийоми»:  матеріали негативного та скандалістського характеру задля створення хвилюючого видовища. Водночас пам’ятайте, що повна відсутність важливої, критично виваженої інформації може посилювати вашу невпевненість.
  Слухайте музику
Не важливо яку, голове – ту, яка вам подобається. Улюблена музика сприяє зниженню частоти серцебиття і дихання, артеріального тиску, м’язової напруги і поглинання кисню, що призводить до зменшення тривоги і стресу.
 Більше позитивних емоцій
Перш за все потрібно навчитися смакувати задоволення. Відведіть собі час, щоб у повній мірі відчути радість від досягення бажаного, відчути задоволення від зробленого вибору. Також варто припинити увесь час вимагати від себе більшого, зробити своє життя простішим і займатися головним. Найкращий спосіб відчути радість – займатися тим, чим захоплюєтеся, думати про найголовніше для вас (родина, діти, знайомі,..), що наповнює ваше життя сенсом.
Також дуже допомагають заняття рукоділлям: в’язання, вишивання, малювання, тощо...
Спілкуйтеся та проводьте час із родиною та друзями
Суспільна підтримка є важливим ресурсом збереження психологічної стійкості людини в стресових ситуаціях. Багато фахівців відзначають, що позитивне (доброзичливе та сприятливе) соціальне оточення (сім’я, друзі, колеги, група однодумців також може бути одним з найважливіших чинників стресостійкості людини. Ще один ресурс для підвищення стресостійкості – психологічна компетентність (тобто практична обізнаність) людини, рівень його психологічної освіченості і культури.
Починайте свій ранок з ложки меду, розведеної у склянці теплої води, або води з лимоном, а також намагайтеся вживати «сонячні продукти» а саме овочі та фрукти.
Бажаємо вам відчувати радість та задоволення від життя!


понеділок, 2 березня 2020 р.

Коронавіруси. Як уберегтися. 

Рекомендації ВООЗ.


Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та утруднене дихання.

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання  рекомендується звернутися до лікаря.