пʼятниця, 28 грудня 2018 р.

СВЯТКОВЕ МЕНЮ

Новий рік — 
особливе свято, тому над питанням про те, що повинно бути на столі при зустрічі 2019-го, варто замислитися заздалегідь. Господинею року стане жовта земляна Свиня, яка зарекомендувала себе, як ненажерлива та всеїдна тварина, тому новорічний стіл повинен бути багатим і насиченим різноманітними стравами. 
Щоб задобрити символ свята, на столі повинні бути горіхи, фрукти, овочі та різні солодощі. Різноманітні рибні страви, або канапки з ікрою. Від зелені та салатів господиня прийдешнього року також не відмовиться. Головне не додавайте у салати шинку, сало та ковбасу. Можна приготувати різноманітні смачні страви з птиці, яловичини чи баранини.
Окрім традиційних новорічних страв, астрологи зазначають, що цьогоріч у святкове меню чудово впишуться різні крупи, тому буде доречним поставити в центрі столу тарілочку з пшеницею або пшоном.
Є величезна кількість корисних страв, що можна приготувати на новорічний та різдвяний стіл. Для цього, іноді, достатньо «оздоровити» традиційні рецепти.
Почнемо з традиційної новорічної страви, але зробимо її корисною.
САЛАТ ОЛІВ’Є
Картопля, морква, куряче філе, свіжозаморожений зелений горошок, солоні огірки, яйця, цибуля зелена, йогурт, сіль, мелений перець
Приготування:
Тут все дуже просто і класично. Картоплю, моркву, яйця та філе відварити, а потім порізати кубиком. Огірки та цибулю теж подрібнити, горошок розморозити і все змішати. Додати сіль, перець та заправити все йогуртом. Усе ще раз перемішати і споживати з користю.
В якості холодних закусок підійде сирне і рибне асорті, але якщо ви надаєте перевагу незвичайному, то можна приготувати наступні закуски:
СИРНІ КУЛЬКИ
Домашній сир 300 гр, вершкове масло 70 гр, сіль 1 ч. л., 2-3 зубки часнику. Для панірування використайте подрібнені волоські горіхи, кунжут, зелень, дрібно натерта морква.
Змішуємо у блендері всі інгредієнти, формуємо вологими руками кульки, паніруємо і отримуємо кольорові новорічні сирні кульки.

Пропонуємо приготувати страву східної кухні, популярну в Туреччині, під цікавою назвою 
"ФІНДИК МУЛІ".
Вам знадобиться: куряче філе 350 гр, волоські горіхи 70 гр, хліб 3-4 скибочки, часник, перець, сіль та інші спеції за смаком. А також лимон та зелень для подачі.
Філе обварити, горіхи злегка обсмажити, хліб підсушити. Всі інгредієнти змішати у блендері, додаючи курячого бульйону для досягнення консистенції густої сметани. Отриману суміш покласти в холодильник на ніч. Подавати у тарталетках, на лаваші, хрусткому багеті або грінці, прикрасивши лимоном та зеленню.

В якості основної страви оберемо запечену 
КУРКУ З ЯБЛУКАМИ.
Тушка курки 1,5 кг, яблука кисло-солодкі 500 гр, олія 2 ст.л., мед 1 ч.л., сіль 1 ч.л., суміш сухих трав 1 ч.л., мелений перець за смаком
Змішайте олію, мед, сіль, трави та мелений перець, отриманою сумішшю натріть курку. Яблука наріжте четвертинками і видаліть насіння. Заповніть ними внутрішню порожнину птиці. Тушку загорніть у фольгу, покладіть на деко і відправте в розігріту на 220 градусів жарову шафу на 30 хвилин. Після закінчення часу знизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 40 хвилин. Важливо! За 10 хвилин до закінчення запікання зніміть з курки фольгу, щоб отримати апетитну золотисту скоринку.

І, звичайнож ж, десерт.
КОЗИНАКИ по-домашньому.
1 склянка вівсянки, чорнослив, родзинки і курага по 70 гр, волоський горіх, насіння соняшнику, арахіс теж по 70 гр, мед 300 гр, вершкове масло 30 гр.
Сухофрукти запарити гарячою водою, помити, нарізати дрібними шматками. На вогонь ставимо миску з медом та вершковим маслом, нагріваємо, але не кип'ятимо. Знімаємо з вогню і додаємо вівсянку, сухофрукти, горіхи, насіння і перемішуємо. Суміш рівномірно викладаємо на деко, застеленне пекарським папером і відправляємо до жарової шафи. Випікаємо 10 хвилин при температурі 220 градусів. Даємо трохи охолонути і нарізаємо порційними шматочками. З трав'яним чаєм смакує найкраще. 

ЗАСНІЖЕНІ ТРОЯНДИ:
Яблука  3 шт., лимонний сік 1 ст. л., листкове тісто - 1 пласт, полуничний джем для змащування тіста, цукрова пудра або кокосова стружка для прикрашання, кориця - за смаком
Яблука розрізаємо навпіл і нарізаємо тонкими пластинками, видаляючи серцевину. Заливаємо їх гарячою водою, з додаванням лимонного соку. Тим часом розкатуємо тісто в тонкий пласт, нарізаємо тонкими смужками шириною 2 см, якщо у вас невеликі плоди і 3 см - якщо у вас великі яблука. Тісто змащуємо полуничним джемом і викладаємо яблука: 

Починаємо скручувати яблука, а дно "підгинаємо", щоб трояндочка вийшла як би у "вазі". Викладаємо троянди на деко і відправляємо в жарову шафу на 20 хвилин при температурі 230 градусів.
Дуже важливо, щоб тісто приготувався не тільки зовні, але і всередині, в самій серцевині трояндочки.
Готові тістечка посипати цукровою пудрою і/або кокосовою стружкою, наче снігом!
Смачного!
Веселих





середа, 26 грудня 2018 р.

Продовжуємо втілювати заходи у рамках Healthy-Schools


Вчителі-предметники та класні керівники продовжують брати активну участь у програмі Healthy-Schools, впроваджуючи її заходи на уроках, що сприяє закріпленню та поширенню знань і навичок здорового способу життя.

Baby Shark. Учні 1(5)Б класу на уроці англійської мови впровадили руханку  «Baby Shark» під керівництвом учительки І.Опалко. Такий руховий комплекс сприяє активізації учнів, переключає увагу дітей з одного виду діяльності на інший. 
https://youtu.be/IuhGbZqAlOk

Учні 5(9)-х класів на онлайн-уроці інформатики (вчителі О.Колодницька, Н.Грушко) під час вивчення теми "Карти  знань. Редактори карт знань" розробили  «Дитячу тарілку здорового харчування» та рекомендації щодо ведення здорового способу життя. 
Ось їх роботи:
https://kolodnytska.blogspot.com/2018/12/blog-post_23.html

Учні 5(9)А класу на онлайн-уроках англійської мови (вчитель О.Войчишин) під час вивчення теми "Healthy Lifestyle" створювали ментальні карти про здорове харчування .


вівторок, 18 грудня 2018 р.



Взимку наш імунітет знижується у зв’язку з недостатньою кількістю вітамінів і мінералів у організмі. Щоб вирішити дану проблему, багато людей налягають на фрукти та овочі, п’ють більше соків, приймають біологічно активні добавки або пропивають курс вітамінів у формі таблеток. Але фахівці радять заповнювати нестачу поживних речовин свіжими фруктами. Важливо – віддавати перевагу сезонним продуктам.

Чудовий допис про вживання фруктів взимку та їх користь можна прочитати на блозі класного керівника 4(8)-А класу Лілії Жлуховської, перейшовши за посиланням:

понеділок, 17 грудня 2018 р.

1
Здоровий перекус. 
Учениця 3(7)-Б класу Юлія Гірчак разом з батьками підготувала та поділилась сімейним рецептом здорового 
і корисного перекусу на перервах між уроками.
Спосіб його приготування ви 
можете пререглянути на відео:

For cooking rolls you need to take: pita, bread, cheese, meat and butter, pepper, salad and parsley. 
For cooking cheese on pita bread you need to take: parsley, butter, pepper and cottage cheese. Тhen you need to mix all the ingredients to cut it and enjoy healthy and delicious food. 



Наша гімназія долучилась до благодійної акції місцевих волонтерів, що везуть допомогу українським воїнам на Схід і підготували гостинці: теплі шкарпетки, крупи, горіхи, мед, чай та ін. продукти харчування, а також листівки з найщирішими побажаннями. 
Педагогічний колектив, гімназисти та їх батьки за два дні підготували подарунки до Дня святого Миколая також і для учнів школи м. Торецьк Луганської області. На кошти зароблені під час традиційного вересневого ярмарку-розпродажу, а також вчительських пожертв закуплено 3 ящики яблук, спортивне спорядження (волейбольну сітку, м'яч) та  канцелярські товари. 















Процес підготовки подарунків можна переглянути за посиланням


четвер, 13 грудня 2018 р.


Незважаючи на призупинення навчання в Заліщицькій гімназії, ми продовжували активну співпрацю у проекті «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів». Більшість заходів була втілена у дистанційному 
                                      режимі. 
                                            Наші учні та їх батьки проявили 
неабияку активність та креативність у 
поширенні знань щодо здорового способу життя.

Учні 3(7)-А класу обирають здорову їжу.
З метою пропаганди здорового способу життя, діти продемонстрували за допомогою малюнків свої сімейні традиції у харчуванні. Роботу учнів можна перглянути, перейшовши за посиланням:



Учні 6(10)-А класу також люблять вживати корисну їжу і, з метою долучити інших дітей до здорового харчування, створили цікаві "рекламні" малюнки. 
Гімназисти запропонували замінити десерти - фруктами, солодкі напої - натуральними соками, fast food - овочами.
Результат втілення чудової ідеї можна переглянути за посиланням: 






пʼятниця, 30 листопада 2018 р.

Не дай СНІДу шанс

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає День боротьби зі СНІДом заради соціальної терпимості та розширення обміну інформацією про пандемію, що швидкими темпами розповсюджується всіма регіонами земної кулі. 

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у гімназії учні 6-А та 3-Б класів спільно з класними керівниками Костинюк О.М., Пацарина Н.М. та практичний психолог Гарвасюк І.І. підготували та провели акцію «Не дай СНІДу шанс», з метою запобігання захворюванню та в знак підтримки ВІЛ-інфікованих людей.





Мета акції – закликати всіх бути небайдужими до проблеми СНІДу.
Учні та вчителі не просто слухали інформацію, й й взяли активну участь в інтерактивній вправі «Факт чи міф».
Логічним завершенням заходу стала символічна червона стрічка, яку створили учасники акції, щоб закликати всіх бути небайдужими до світової проблеми – СНІДу.

Життя понад усе! Під цим гаслом було створено символічне дерево
«Знати, щоб жити!»



Веселі танці-зігріванці

Традиційна руханка з наближенням зими та морозів перетворилась на танці-зігріванці, що ще більше мотивує учнів збиратися в залі.


https://www.youtube.com/watch?v=u2tMAm4nRIs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR25qa3eJEn8fK3JEwzY1Iz87EV8lOknWoZFa6zGoL0YkvvAF2Ixlnia08A
Запрошуємо всіх бажаючих долучатись і брати участь не лише в танцях, а й у створенні нових рухів.

Море позитиву та натхнення від чемпіона світу Івана Гешка





27 листопада у гімназії відбулась зустріч із заслуженим майстром спорту України з легкої атлетики, чемпіоном Європи та світу з бігу на 1500м, видатним українським спортсменом Іваном Гешко. Легкоатлет відомий також як"біла гроза чорного континенту", який брав участь у Олімпійських іграх у Сіднеї, Афінах та Пекіні, де найвищим досягненням було 5 місце. Не зважаючи на чисельні титули та досягнення, вражає щирість та відкритість чемпіона, вміння зацікавити слухачів. Його громадська та спортивна діяльність, пропаганда здорового способу життя надихає багатьох спортсменів-початківців, дітей та дорослих.
Іван Гешко розповів про своє дитинство, нелегкий шлях до успіху, наполегливу працю та про те, як долав власні "рекорди".

Чемпіон виявився простим хлопцем, що виріс у селі на Чернівеччині. Завдяки власним старанням та праці над собою досяг значних висот у легкій атлетиці, чим перетворив власну мрію у реальність. Дитяче захоплення спортом переросло у справу всього життя, дало можливість подорожувати світом і сприяло веденню здорового способу життя. Спортсмен поділився своїм секретом успіху, давав поради та відповіді всім зацікавленим, роздавав автографи та фотографувався з бажаючими.  


Іван Гешко привітав 
та похвалив нашого      
чемпіона України з кікбоксингу
Іллю Дашкіна,
оцінивши його чималі здобутки.








Виявилося, що бігун захоплюється 
різними видами спорту, а саме, 
баскетболом. Він охоче погодився 
провести надзвичайно бадьорий 
майстер-клас із гімназистами-баскетболістами
Зі слів спортсмена, 
він отримав надзвичайний 
заряд позитиву від зустрічі з учнями.
Гуртківців-баскетболістів настільки 
переповнювали позитивні емоції, 
що вони попросили І. Гешка організувати товариську зустріч з баскетболу 
із школярами Чернівецької області. 
На що той, люб’язно погодився.



































Зустріч з чемпіоном стала для гімназії святом натхнення та зарядила позитивом до кінця дня.
Залишається побажати успіхів чемпіону у подальшій громадській діяльності з пропаганди здорового способу життя, також будемо продовжувати співпрацю в напрямку розвитку фізичної культури та спорту.


Представляємо вашій увазі відеоролик про зустріч із спортсменом:





Толерантність єднає нас...




16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності. 

Цього дня учні 3(7)-Б та 6(10)-А класів разом з класними керівниками підготували та провели інформаційну лінійку. Гімназисти закликали своїх однолітків бути толерантними, стриманими, вихованими у відносинах з оточуючими. Адже толерантність  - це взаємодія, заснована на терпимості та повазі до інших.

Щоб досягти успіху в житті, не бути конфліктним, кожному варто сформувати у собі толерантність як рису характеру та навчитись:


 - розуміти, що всі люди – не кращі й гірші, вони просто різні;
-  сприймати людей такими, якими вони є. Не намагатися у них змінити те, що нам не подобається;
день толерантності  - цінувати в кожній людині особистість і поважати її думку, почуття та переконання незалежно від того, чи збігаються вони з нашими;
- знайти себе і за будь-яких обставин залишатися собою.


Кожен з нас повинен прагнути підтримувати принципи терпимості, взаємної поваги та мирного співіснування. Чим кращі взаємовідносини будуть між людьми, тим більше шансів досягти миру.
                Саме тому гімназисти підготували та провели 
                               танцювальний флешмоб
                                      "Сонце нас єднає" 
                             на підтримку миру в Україні.





Ініціативу підтримала
гімназійний психолог 
Гарвасюк Ірина і провела 
просвітницьке заняття: 
"Толерантність єднає нас" 
з учнями 1(5)-х класів. 

      Поділись з друзями, їм варто про це знати.

четвер, 29 листопада 2018 р.




Директор Олександра Войчишин та класні керівники 
Наталія Пацарина та 
Ольга Костинюк разом зі своїми учнями розпочали співпрацю з іноземними школами у проекті
"Healthy Snacks vs Candies" у рамках програми eTwinning,
пропагуючи здорове харчування та ділячись рецептами смачних і здорових перекусів. 


https://sites.google.com/site/zalgimnasia/home
Директор Олександра Войчишин, 
взяла участь у щорічній
 міжнародній конференції 
Safer Internet Forum
на яку політики, дослідники,
освітяни, правоохоронні органи, молодь, батьки, неурядові організації, 
експерти та інші учасники 
зібралися разом, щоб обговорити останні тенденції та ризики; прийняти рішення пов'язані з безпекою дітей в Інтернеті. 
Говорили про вплив технологій на самосвідомість та особисті стосунки 
(включаючи деякі реальні випадки), про вплив технологій на суспільство та можливості різних зацікавлених сторін спільно вирішувати виклики сьогодення. У серії "глибоких занурень" за участю інтерактивних дебатів учасники форуму мали можливість вивчити питання щодо конфіденційності даних та неправдивої інформації (deep fakes), дізнатись більше про онлайн challenges та молодіжні ініціативи, краще зрозуміти механізми взаємодії та допомоги дітям у складних ситуаціях.
SIF 2018 був організований при сприянні European Schoolnet від імені Європейської Комісії в рамках Стратегії Європейського Союзу "Кращий Інтернет для дітей" та при фінансуванні, наданим програмою Connecting Europe Facility (CEF).  https://sites.google.com/site/zalgimnasia/home

23 листопада на уроці математики під керівництвом Кузь Світлани Михайлівни учні 1(5)-х гімназійних класів отримали завдання дослідити, чи відповідає вага шкільного рюкзака вазі учня-власника.
Кожен гімназист визначив свою вагу і вагу власного рюкзака, самостійно дізнався санітарну норму, допустиму для дитини з певною вагою тіла і зробив відповідні висновки.
Свої звіти діти оформили у вигляді малюнків, фото, міні-проектів.







Педагог-організатор Грабовецька М.М.

провела:

1. Ігрові руханки під гаслом

"Нумо гратись"

з учнями 2(6)-х класів. Учні залишились

задоволені із позитивним настроєм

повернулись до навчання.



2.  Позашкільний захід "Музикотерапія", 
ознайомивши учнів 3(7)-х класів з даним поняттям. Діти були вражені, дізнавшись, що музика, впливаючи на певні органи, лікує і зцілює хвороби.